Ihan pihalla

Ihan mahtava kevät ja nämä kelit! Olemme nauttineet lämmöstä ja kesämäisestä ilmasta pitkän viikonlopun mökillä Keksi-Suomessa. Mutta siitä tuonnempana. Tenttiinlukukiireet ovat pitäneet minut lähes koko viikonlopun sisätiloissa, mitä nyt välillä on ollut ihan pakko päästä laittamaan sormet multaan (jä käymään Viherlandiassa – siitäkin tuonnempana).

pihalla3

pihalla

pihalla1

pihalla2

pihalla4

Kevät on kyllä kotipuutarhurin parasta aikaa! Puutarhaliikkeissä kiertely ja pihaistutusten suunnittelu meinaavat kyllä lähteä lapasesta, varsinkin tällaisella uudispihan rakentajalla. Kun piha huutaa vielä tyhjyyttään (kuulen ihan selvästi!), istutushimoaan on vaikea vastustaa.

Istutimme viime syksynä isoon istutusaltaaseen kolme pallotuijaa ja suklaakirsikan. Olemme haeskelleen istutusaltaaseen matalaa valkokukkaista perennaa, joka saisi levitä kauniisti ja graafisesti ikivihreiden tuijien ympärille. Bauhausista löytyi vihdoin valkokukkaista patjarikkoa, jota himoitsin jo puutarhamessuilla taannoin, juttu tässä klik. Jaoimme taimet kahtia, ja istutimme ne tasaisesti koko istutusaltaan ympäri. Siinä ne saavat nyt levitä rauhassa. Ja jotain pientä matalaa perennaa voisi  mieluusti löytyä vielä suklaakirsikan ympärille – olisko hyviä ideoita?

Nytpä talven jälkeen huomaan, että pallotuijat eivät ole kovin hyvin viihtyneet paahteisessa paikassa istutusaltaassa. Aurinko porottaa siihen koko iltapäivän, ja kosteudesta ja varjosta pitävät tuijat eivät ole nyt kukkeimmillaan. Harmillista! Tuijien säännöllinen graafinen muoto on niin kaunis, että on vaikea keksiä niiden tilalle vastaavia. Mutta tuijille on kyllä hyvä uusi paikka lähempänä korkeaa aitaa, joka tarjoaa varjoisan ja viihtyisän paikan niille. Olemme miettineet, voisiko tuijat korvata kääpiövuorimännyillä. Olisiko muita hyviä idoita paahteiseen paikkaan sopivista pienistä ja pyöreämuotoisista ikivihreistä kasveista?

Mukavaa viikon alkua!

Heli


We finally decided to plant some white patjarikko-plants – saxifraga arendsii alba – to our plant pool. I hope that will be a perfect place for the plant since it is very sunny and therefore soil gets sometimes quite dry. I noticed that our ball cedar does not like this place. I need to find a better plant to replace it, which is a shame, since the ball cedar would have been perfectly beautiful.

Any suggestions on what plant might get along better?

Heli