Kesäinen retkikohde Porvoossa – Runebergien koti

Kummitätini Meeri täytti 90 vuotta vappuna, ja lupasin viedä hänet sen kunniaksi retkelle kesäiseen Porvooseen, onhan  Porvoo erityisen kaunis kesäkaupunki. Näin mielessäni mukulakivikadut, joen varren vanhat punamultarakennukset  ja meidät syömässä ulkona terassilla auringon paisteessa. No, suunnitelmat eivät aivan toteutuneet. Päivä oli todennäköisesti kesän sateisin, vettä tuli alas taivaalta kuin saavista kaatamalla, kadut lainehtivat ja loppureissusta olimme sateenvarjon suojelusta huolimatta vyötäröstä alaspäin kuin utetut koirat. Mutta kiva päivä meillä oli joka tapauksessa.

Johan Ludvig (1804-1877) ja Fredrika (1807-1879) Runeberg muuttivat Helsingistä Porvooseen, kun Johan sai Porvoon Kimnaasista rooman kirjallisuuden lehtorin viran 1837. Muiden muassa Maamme-laulun sanoista ja Vänrikki Stoolin tarinoista tunnettua kansallisrunoilijaamme arvostettiin jo hänen eläessään. Fredrikaa voidaan pitää maamme ensimmäisenä naistoimittajana. Hän kirjoitti kaksi historiallista romaania ja työskenteli kirjallisuuden kääntäjänä. Perhe asui Porvoon-talossaan neljännesvuosisadan. Valtio lunasti 1880-luvulla kodin jäämistöineen Runebergien perillisiltä, museokoti onkin Suomen vanhin.

Vein tätini ensin Runebergien kotiin Aleksanterinkadulle Porvooseen. Kotimuseo on lähes alkuperäisasussaan, taideteokset, pienesineet, huonekalut, posliinit, tekstiilit ja kirjakokoelmat ovat paikallaan kuten Runebergien eläessä.

runeberg

Jokaisessa huoneessa on omanlaisensa tapetit. Osa tapeteista on entisöity vanhan mallin mukaan.

runeberg1

Huonekalut ovat pääosin biedermeier-tyyliä. Saliin oli hankittu useita ruotsalaisen taiteilijan maalauksia.

runeberg2

Tämä komea peikonlehti vangitsi katseet salissa, kuten myös Runebergien pojan Walterin veistosten kipsivalokset. Walter Runebergin veistoskokoelmaan olisi päässyt tutustumaan samalla lipulla, mutta jouduimme jättämään käynnin väliin rankan sateen takia.

runeberg3

Ikkunat antavat mukavasti kadulle. Salin komea kristallikruunu on varmasti upea myös valaistuna.

runeberg4

runeberg5

Kettuhuoneessa oli metsästysmuistoja sekä riittävästi aseita kaikille omille pojille ja metsästysretkille osallistuville ystäville. Runeberg piti tärkeänä opettaa poikansa metsälle. Kaarevat isot luut seinällä ovat lahjaksi saadut valaan hetulat.

runeberg6

Runebergien kotona on säilynyt useita vanhoja huonekasveja, muutamia oli myynnissä myös pistokkaina. Kesäisin ikkunoilla kukkivat pelargonit.

runeberg7

Makuukamari ja sairashuone – täältä avautuvat ovet saliin.

runeberg8

Ajatuksena oli, että saisimme käyskennellä myös Fredrikan kauniissa puutarhassa. Tätini on nimittäin puutarhaihmisiä, ja arvelin hänen nauttivan kovasti erityisesti talon hyvin säilyneestä pihapiiristä. Piha ja puutarha olivatkin hienot, syreenimaja ja keittiöpuutarha ovat alkuperäisessä käyttökunnossa. Akileijojen joukossa kasvoi metsämansikkamättäitä, ja pionit toivat loistokkuutta herukka- ja karviaismarjapensaiden joukkoon. Puutarha on yksi harvoista säilyneistä historiallisista kaupunkipuutarhoista Suomessa.

runeberg9

runeberg10

Puutarhan hiekkapolkuja oli hyvä astella myös sateella. Visiitti puutarhaan kannattaa myös syreenien kukinnan aikaan alkukesästä.

runeberg11

Pionit olivat parhaimmillaan.

runeberg12

Kotimuseo on kiva paikka myös lapsille. Ulkorakennukseen on tehty mainio ”navetta-kanala”, jossa leikkimieliset pääsevät hoitamaan leikkikanoja, -porsaita ja -lehmiä sekä leikkihevosia.

runeberg14

Pihalla olivat torikärryt ja mitä parhain myyntikoju-leikkipaikka lapsille. Vinkki: Lapsille voi ennen käyntiä lukea Mauri Kunnaksen Koiramäen Martta ja Ruuneperi -kirjan, joka kertoo Runebergista ja elämästä 1800-luvulla.

runeberg15

Näkymä ulkorakennuksen leikkipaikalta Runebergien kotitalolle. Puutarha jää kuvan vasempaan reunaan.

runeberg16

Muut ulkorakennukset oli pihapiirissä suljettu, mutta yhteen osaan oli rakennettu lämpimät vesiklosetit vierailijoita varten.

Lisätietoja kotimuseosta löydät täältä, klik.

Kävimme myös mukavassa kotiruokapakassa, Hanna Mariassa, sekä tunnelmallisessa Porvoon kirkossa. Emme vastustelleet myöskään Brunbergin makeismyymälän houkutusta, mutta sitten suuntasimme jo kotikonnuille.

Porvoo-päivä oli mukava, mutta kyllä lämmin sauna, kuivat vaatteet ja villasukat olivat kotona poikaa!

Mukavaa viikkoa!


We had a lovely day at Porvoo with my 90 year old godmother! We visited the house museum of J. L. Runeberg and the garden, which is one of the best preserved old Finnish home gardens. If you would like to know more about the place, please click this. Sorry that the link is only in Finnish!

Have a lovely week!

Heli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.