Kirsikkapuut ruukuissa

Puut ruukuissa.

Löysimme isot Elhon muoviruukut tarjouksesta Bauhausista jo keväällä. Ne odottelivat istutuksia heinäkuulle, sillä suurin ongelma oli päättää, mitä niihin istutetaan. Jotakin puuvartista, korkeampaa ja monivuotista, ajattelin. Vehreitä tuijia? Olisihan se hauskaa, että terassilla olisi ruukuissa vaikkapa talvehtivia puita. Toiveikkaana ajatuksena on, että ne säilyisivät hengissä yli talven ja pakkasten.

Ruukuissa on pyörät, joten niitä voi siirrellä terassilla. Siitä iso plussa!

Ruukkujen pohjaan porattiin reiät, ettei vesi jää pohjalle seisomaan ja jäädytä talvella kasvin juuria.

Olin jo siirtämässä yhtä varrellista pikkukirsikkaa ruukkuihin ja etsimässä toista pariksi (ei löytynyt), ja pohdin jo välillä matalia kääpiömäntyjäkin, kunnes päädyin lopulta kauniisiin ja toivottavasti satoisiin kirsikkapuihin. Onhan se hauskaa, että visuaalisen kauneuden lisäksi puut ovat hyötykasveja. Meillä on jo yksi kirsikkapuu istutusaltaassa, joten ne saavat toisistaan tukea keväällä pölytysaikana. Lajikkeena on sama, matalahko, 1,5-2 metriseksi kasvava suklaakirsikka, joka kokonsa puolesta on juuri sopiva myös ruukkuun. Myöhemmin huomasin puutarhamyymälässä terassikirsikka-nimisen lajikkeen, joka on myös matalakasvuisempi.

Ruukkujen pohjalle kaadoin salaojaksi ruukkusoraa. Mullaksi valitsin puutarhan mustaa multaa.

Sitten vaan taimet ruukkuihin…

Ja tiivis kerros multaa myös ympärille.

Laitoin taimille ruukkuihin tuet. Pehmeää puutarhanarua tarvitaan vielä taimen tukemiseksi keppeihin.

Kirsikka paistattelee terassilla iltapäiväauringon paahteessa, joten paikka on sille riittävän aurinkoinen. Puut hakevat vielä lopullista paikkaansa terassilla, mutta onneksi rullapohjaiset ruukut on helpohko siirtää.

Mietin vielä, millä kattaisin ruukun multaosan. Ajattelin ensin tuoda sammalta tai kunttaa mökiltä, mutta sitten päädyin kuitenkin tähän simppeliin kuorikatteeseen.

Oli muuten hauska nähdä, että samaa ideaa oli käytetty myös asuntomessuilla! Tämä luo uskoa siihen, että kirsikkapuut voivat pärjätä ruukuissa talven yli, kunhan multatila on riittävän suuri. Nämä kirsikkapuut olivat jo vähän isommat, kuva alla:

Mukavaa viikon alkua!

Heli

4 thoughts on “Kirsikkapuut ruukuissa”

  1. Hei Sanna!
   Näytti ensin siltä, että kirsikkapuut selvisivät ihan hyvin talven yli. Molemmat kukkivat keväällä kauniisti, mutta sitten toinen nuupahti ja kukinta kuivahti. Epäilen, että kirsikka oli paleltunut. Toinen kirsikkapuista jäi kuitenkin henkiin, mutta sekään ei ollut aivan voimissaan – sai pykäistyä vain yhden kirsikan, eikä puu näytä lainkaan kukoistavalta. Istutan tämän kirsikkapuun maahan ja laitan ruukkuihin jotain muuta syksyllä. No, tulipa kokeiltua! 🙂

 1. Minulla on nyt toista kesää suklaakirsikkapuu parvekkeellani suuressa, halkaisijaltaan noin 50 cm tyroxmaisessa ”pakkasruukussa”. Se pärjäsi hyvin ensimmäisen talvensa lasittamattomalla parvekkeella käärittynä hallaharsoon. Nyt on tulossa lupaavan kokoinen kirsikkasato. Asia mikä itseäni askarruttaa on puun kastelun määrä viikottain, varsinkin kuumalla ja aurinkoisella säällä. Ruukussa ei ole salaojituksen lisäksi pohjareikää, mistä ylimääräinen vesi valuisi pois. Sijainti on eteläparveke, joten aurinkoa riittää päivittäin tunteja.
  Minulla on myös pyörällisessä, altakastelevassa muoviruukussa jo kolmatta kesää tuettu punaherukkapensas, joka tänä kesänä vihdoin tarjoaa ison sadon marjoja. Muoviruukussa herukkapensas talvehtii hyvin, kun nostan purkin talveksi tyrox-levyn päälle ja käärin ruukun ympärille puuvillaräsymaton ja pensaan ympäri pyöräytän hallaharsoa suojaamaan sitä maantiepölyltä ym. Olen ollut tosi tyytyväinen ruukkupuistani.

  1. Hei Anna Man,
   ruukkupuutarhasi kuulostaa todella hyvältä! Tuo eristävä styrox on varmasti yksi salaisuus kasvien hyvään talvenkestoon. Kirsikat eivät kukoistaneet näissä eristämättömissä muoviruukuissa kovin hyvin – toinen kuoli ja toinen kärsi selvästi. Niinpä siirsin henkiin jääneen kirsikkapuun maahan. Istutin näihin isoihin ruukkuihin toiseen vartetun syreenin ja toiseen syyshortensian. Ne ovat viihtyneet ja menestyneet talven yli, vaikka en ole niitä enempää suojellut. Hallaharso ja styrox-alusta kuulostavat kyllä toimivilta ideoita. Kiitos vinkistä, täytyy harkita ensi talveksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.