Päivä Kolmårdenissa

Olemme eläintarhojen vakiokävijöitä, mutta olimme tänä kesänä ensimmäistä kertaa visiitillä Kolmårdenissa. Jostain syystä emme ole ennättäneet tänne aiemmin, vaikka käyntiä on kyllä monesti jo suunniteltu. Kolmården vaikutti siistiltä ja hyvin hoidetulta, ja eläimillä näytti olevan hyvin tilaa liikkua. Eläintarha viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan.

Ahma

Näin vihdoin ahman elävänä – aiemmin olen nähnyt sen vain osittain, eli käpälän heilautuksen Ranuan eläinpuistossa. Ahmoja oli useita, ja ne olivat tottuneita yleisöön.

karhu 1 karhu 2

Tämä karhu oli varsinainen linssilude, joka selvästikin paistatteli kameroille.

karhu 3

kotieläinpiha

Kotieläinpiha on pienten lasten suosikkipaikka. Aidan sisäpuolelle pääsi käsien pesun jälkeen silittelemään kotieläimiä. En usko, että eläintarhan kivalta näyttänyt Bamse-maakaan vetää tälle elämykselle vertoja!

safari

Näiden seinien sisältä lähtivät gondolihissit ”safarille”. Jono jatkuikin yllättävän pitkänä ja monen mutkan kautta, mutta jonotus kannatti. Jännät paikat, kun suuntasimme hissillä ylös korkeuksiin eläinten yläpuolelle. Tämä on hieno parannus aikaisempaan käytäntöön, jossa eläinten seassa ajettiin omalla autolla. Stressittömämpää eläimille ja meidän mielestä hienoin kokemus eläintarhassa kävijälle. Kirahvit, leijonat, karhuperheet, hirvet ja monet muut oleskelivat omilla isoilla alueillaan rauhassa vierailijoilta.

gondolihississä

leijonat

Puhuttiin illalla poikien kanssa eläintarhojen olemassalon oikeutuksesta ja etiikasta. Asia on monisyinen, ja pohdittiin sitä eri kanteilta. Elinolojen tarhassa tulisi olla toimivat,  joidenkin uhanalaisten lajien osalta suojelu on riittävä ja hyvä peruste tarhaukselle. Kävimme katsomassa myös näyttävän delfiini-show’n. Hienojahan ne ovat ja eläintarhan tärkeimpiä vetonauloja, mutta delfiinien osalta olosuhteet mietityttävät – virikkeitä riittää kyllä, mutta onko tarhassa niille riittävästi lajityypillistä elinympäristöä?  Näillä mietteillä jatkoimme bussille ja yöksi Södertäljeläiseen hotelliin.