Kotipihan ensimmäiset istutukset

IMG_6673

IMG_6669

IMG_6680

IMG_6706

IMG_6675

IMG_6676

IMG_6677

IMG_6681

IMG_6682

IMG_6686

IMG_6687

IMG_6699

IMG_6702

Viikonlopun pihapuuhat näkyvät lukuisissa kuvissa!  Olin enemmän fotarin roolissa, sillä luin lähes koko viikonlopun tenttiin. Kyllä oli välillä vaikea pysytellä poissa pihalta…

Suunnittelimme pienelle takapihallemme pyöreän nurmialueen. Nurmialuetta tulevat kehystämään erilaiset istutukset matalista pensaista korkeampiin puihin tai tuija-aitaan.

Nurmialue rajattiin noin 12-senttiä korkealla reunanauhalla. Mietimme tähän myös Kekkilän rajausreunaa, mutta päädyimme tähän jalan alla pehmeämmältä tuntuvaan ratkaisuun. Tarkoituksena on vielä asentaa kapea kiveys rajausnauhan reunan ulkopuolelle. Lisäsimme nurmialueelle multaa – alun perin pihalla oli vain noin 15 sentin multakerros, mikä ei riitä rehevälle nurmelle.

Nurmea ympäröivälle piha-alueelle levittelimme maanpeitekankaan. Tämähän ei olisi ollut välttämättä tarpeen, ellei työmaan pihapuuhista vastaava henkilö olisi vahingossa istuttanut nurmen siemenen joka puolelle pihaa – nimenomaisesta toiveestamme huolimatta. Huoh! No, yritämme nyt välttää maanpeitekankaan avulla nurmen kasvua siellä, mihin sitä ei ollut tarkoituskaan istuttaa. Tilasimme myös kaksi isoa säkillistä kuoriketta, etteivät vasta istutetut taimet pääse kuivahtamaan. Tosin tällä hetkellä kastelusta ei ole ongelmaa, taivaalta tulee vettä enemmän kuin kesätarpeiksi.

Vartettu Maikki-omenapuu tuli ”talon puolesta”, eli kuului pihasuunnitelmaan. Nyt se on vielä orvon näköinen yksinään, mutta tarvitsee toki ympärilleen tilaa kasvaa.

Pihasuunnitelmassa talojen väliin piti tulla tuija-aidat, mutta yllärinä paikalle tulivatkin rinneangervot. No, niillehän löytyi käyttöä talojen väliin jäävästä kapeasta käytävätilasta. Angervot ovat onneksi kiitollisia pensaskasveja siitä, että ne eivät kovin hätkähdä katolta talvella tulevia lumia.

Hankin myös kaksi Strömsö-merkkistä taimilaatikkoa, jotka odottavat vielä istutuksia. Hauskan väriset laatikot oli käsitelty kuultoharmaalla vesiliukoisella maalilla. Toiveissa on saada pihalle vielä tänä kesänä pieni mansikkamaa sekä salaatti- ja yrttiviljelmät.

Aidaksi tulevien tuijien ja muiden kasvien istutus jää varmaan myöhäisempään (tai hyvien tarjousten!) ajankohtaan . Syksymmällä on hyvä aika istuttaa, ja taimetkin saattaa löytää puutarhaliikkeestä edullisemmin.

Millaisia puutarhasuunnitelmia sinulla on? Pääsetkö karsimaan rönsyjä tai istuttamaan uutta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.