Kotonaknits

– neulemallien synty

Neulominen ja käsillä tekeminen ovat aina olleet minulle mieluisia asioita. Ensimmäinen muistikuva käsillä tekemisestä on kolmannen luokan teknisen työn tunnilta, kun rakensimme pieniä huonekaluja leikkimökkiin. Muistan vielä ne suloisen kömpelöt puiset tekeleet, pöydän ja taltalla koverretut tuolit, jotka olin maalannut siniseksi. Ensimmäinen neuletyöni olivat punaiset ainaoikeinneulesukat. Seuraava kunnon muistikuva on seitsemännen luokan tekstiilityön tunnilta. Neuloin intarsianeuleena puolukkapuuron ja valkoisen väristä villapuseroa, jossa oli eteen taittuva, kolmionmuotoinen joustinneulekaulus, jonka kärkeen tein tupsun.

Talvivalmut-puserossa on lyhennettyjä kerroksia takana pääntiellä antamassa pituutta ja lisäämässä istuvuutta pääntielle.
Talvivalmut-pusero on neulottu Novitan Icelandic Wool -langalla. Työhön sopii myös Lettlópi-lanka.

Lukion jälkeen mietin, mitä oikein haluaisin tehdä isona. Kiikarissa oli opintosuuntaus muodin ja pukeutumisen parissa, mutta uskallus ja hakuosaaminen ei riittänyt Taideteolliseen hakemiseksi. Tilasin jo hakuohjeet, mutta tehtävät vaikuttivat ylivoimaisilta. Eipä ihme. Valitsin toisen tien unelmiin, ja hain Käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen, josta valmistuin ompelu- ja neulealan artesaaniksi. Jatkoin opintojani välivuoden jälkeen Helsingin yliopistossa käsityönopettajan koulutusohjelmassa.

Työelämä vei mukanaan kesätöiden myötä media-alalle, jossa pääsin toimittamaan Suuri käsityölehteä sekä sen sisarjulkaisuja Parhaat kaavat lapsille ja Parhaat neuleet -lehtiä. Opintoja viimeistellessäni hyppäsin muutamaksi vuodeksi mukaan Otavamedian silloin julkaisemien Novita ja Moda-lehtien toimitussihteeriksi ja vt. päätoimittajaksi. Elämä vei edelleen kirja-alalle ja myöhemmin opettajan töihin sekä nykyiseen työhöni asiantuntijaksi koulutus- ja kehittämispalveluihin.

Mallin neulotaan ylhäältä alas yhtenä kappaleena. Näin hihojen ja helman pituutta on helppo kokeilla ja säätää sopivaksi.

Pandemia-aika sai monet meistä palaamaan jälleen käsitöiden pariin, niin minäkin virittelin jälleen puikkoja ja hankin pakkiini upeita lankoja, jollaisia en ollut aiemmin kokeillut. Tekemisen into ja luovuuden vimma hyökyivät päälle vahvasti. Instagramista löytyi neuleyhteisö ja inspiroivia ajatuksia ja ideoita. Kokeilin testineulomista, ostin jonkin upean neulemallin ja lähdin tekemään omia kokeiluja. Ja sille tielle jäin! Ihailen upeiden suomalaisten ja kansainvälisten neulesuunnittelijoiden työtä. Iso palo omaan tekemiseen ja omien ajatusten ja ideoiden kokeilemiseen sai myös minut suunnittelemaan omia malleja.

Taustastani johtuen olen panostanut alusta asti luotettaviin, tarkistettuihin ja editoituihin ohjeisiin. Sain aikanaan hyvän rutiinin käsityöohjeiden toimittamiseen, ja se on antanut raamit tekemiselleni. Luotettavan ja selkeän neuleohjeen tekeminen on iso prosessi, joka vie itseltäni valtavasti aikaa. Toivon kuitenkin, että voin omalla työlläni innostaa muita kanssaneulojia. Mahtavinta tässä on, että koko ajan saa myös itse oppia uutta!

Neulefilosofiassani korostuu selkeys, helppous ja arjen kauneus. Usein kauneus on yksityiskohdissa, teknisissä ratkaisuissa, graafisissa kuvioissa tai neuleen pinnassa yhdistettynä langan ainutlaatuiseen materiaaliin.

Toivon että viihdyt ja innostut neulomisen pariin sivuillani!

Heli

PS. Neulemallini Ravelrysta löytyvät täältä: Kotonaknits ja Instagram-tilini on täällä: Kotonaknits Instagram

Talvivalmut-pusero joustinneulepääntiellä.

Kotonaknits-neulemallit:

Västäräkistä vähäsen -pusero

Västäräkistä vähäsen -pusero.
 • Rento mutta samalla huoliteltu suoramallinen raglanpusero on neulottu ylhäältä alas. Takakappaleelle sekä pääntielle että helmaan on lisätty pituutta lyhennetyillä kerroksilla. Raglanlisäyksistä muodostuu langankiertojen avulla reikärivistömiehustan ja hihojen rajapintaan, ja sama reikäkuvio toistuu myös helmassa. Hihansuut ja pääntie on huoliteltu i-cord- eli tuubineuloksella. Puseron voi neuloa mistä tahansa DK-vahvuisesta puuvilla-, puuvillasekoite-, pellava-, villa- tai villasekoitelangasta. Joustava neule on päällä reilu, joten valitse koko, joka on sama tai antaa väljyyttä pari senttiä omaan rinnanympärykseen.
 • Koot: XS – S – M – L – XL – XXL – 3XL – 4XL
 • RY: 82 – 88 – 96 – 104,5 – 111 – 120 – 129 – 135,5 cm
 • Langanmenekki:
 • DK-vahvuista lankaa noin 250 – 250 – 300 – 300 – 350 – 400 – 450 – 450 g eli noin 450 – 500 – 550 – 600 -700 – 750 – 850 – 900 m.
 • Apulankaa aloitukseen ja hihasilmukoiden säilyttämiseen. Lankavaihtoehdot: Drops Muskat 50 g = 100 m (109 yds), Sirdar Cotton DK (100 g = 212 m), Novita Woolly Wood (100 g = 225 m), The Uncommon Thread Everyday Sweater 100 g = 225 m tai vastaava DK-laatu. Huom! Langanmekki kasvaa, jos teet ohjepituutta pidemmän neuleen.
 • Osta ohje verkkokauppa Ravelrysta: Västäräkistä vähäsen

Aamu sarastaa -slipoveri

Aamu sarastaa -slipoveri

 • Aamu sarastaa -slipoveri on neulottu alhaalta ylös. Kädenteille ja pääntielle neulotaan i-cord eli tuubineulos.
 • Koot: XS(S)M(L)XL(XXL)3XL(4XL)
 • Vartalon ympärys: 84(92)100(108)116(124)132(140) cm
 • Langanmenekki: Filcolanan Indiecita (100 % alpakka, 50 g =160 m) -lankaa 150(150)150(200)200(200)250(250) g. Ja Permin Angel mohair (70 % mohair, 30 % silkki, 25 g =210 m) -lankaa 50(50)50(75)75(75)100(100) g.
 • Puikot: Pitkät neulepuikot ja pyöröpuikot (80 cm) nro 6, pyöröpuikot nro 5,5 ja sukkapuikot nro 5, siimaa tai apupyöröpuikko. Neulemerkit.
 • Mallineuleet: Sileä neule: neulo suljettuna neuleena kaikki kerrokset oikein ja neulo tasona oikealla oikein, nurjalla nurin. Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *1 o, 1 n*, toista *-*. 
 • Tiheys: 17 s ja 22 krs sileää neuletta 2-kertaisella langalla eli lankalaadut yhdessä puikoilla nro 6 = 10 cm.
 • Huomioitavaa: Sekä kädenteiden että pääntien kavennukset tulevat 2 s päähän reunasta. Kädenteiden ja pääntien reunat huolitellaan lopuksi yksinkertaisella alpakkalangalla ontelonauhaneuleella (i-cord) nro 5 sukkapuikoilla.
 • Osta ohje verkkokauppa Ravelrysta: Aamu sarastaa -slipoveri.

Poluilla

Poluilla-puserossa on V-pääntie ja helmahalkiot.
 • Selkeän V-pääntiepuseron malli on mukavan istuva. Puseron takaosa on pidempi kuin etuosa, ja helmassa on halkiot sivuissa. Napakka joustinneule neulotaan oikealla puolella oikea ja nurjalla puolella nurja silmukka kiertäen. Hamppulanka on hieman jäykkää neulottaessa, mutta pesun jälkeen pusero pehmenee ja hamppulangan hyvät ominaisuudet pääsevät käytössä esille: neule on vilpoisa ja materiaali miellyttävä päällä. Lankana voi käyttää myös muuta ohjeen tiheyteen sopivaa lankaa, vaikkapa puuvilla-, pellava- tai puuvillasekoitelankaa.
 • Vartalon ympärys: 78-86-94-102-110-118-126-134-142 cm
 • Langanmenekki: Hemp for Knitting Allhemp6 (100 % hamppu, 100 g =151 m) -lankaa 6-6-7-7-8-8-8-9-9 vyyhtiä. Mallineule on neulottu värillä 11 Raspberry.
 • Puikot: Pitkät neulepuikot ja sukka- sekä pyöröpuikot nro 4
 • Resoreihin pitkät neulepuikot ja sukka- sekä pyöröpuikot nro 3.
 • Pitkä apupuikko tai siimaa.
 • Mallineuleet: Sileä neule tasona: neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla nurin. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein. Joustinneule suljettuna neuleena: neulo 1 o kierrettynä ja 1 n, toista , (neulo oikeat silmukat takareunasta). Joustinneule tasona: neulo oikealla 1 o kierrettynä ja 1 n, neulo nurjalla puolella oikeat s:t o ja nurjat s:t takareunasta n.
 • Tiheys: 20 s ja 28 krs sileää neuletta paksummilla puikoilla = 10 cm.
 • Huomioitavaa: Mallitilkku kannattaa pestä ja mitata kastelun/pesun jälkeen. Neuleen tiheys voi muuttua kastelun jälkeen, mutta neule säilyttää kokonsa kertapesun jälkeen ja on miellyttävä käyttää. Takakappale on 5 cm pidempi kuin etukappale, sivuhalkion korkeus on 10 cm takakappaleen puolella. Pääntien kavennukset etukappaleella on tehty 4 s päässä pääntien reunasta.
 • Osta ohje Ravelry-verkkokaupasta: Poluilla-pusero.

Piano

Piano on neulottu intarsiana.
 • Pianoneule on neulottu alhaalta ylös tasona, ja kappaleet ommellaan lopuksi yhteen. Puseron kosketinkuvio on neulottu intarsianeuleena etukappaleelle, ja valkoisten koskettimien reunat on ommeltu lopuksi varsipistoilla mustalla langalla valmiiseen työhön.
 • Puseroon on kaksi miesten kokoa, M ja L
 • Ohjeen lopussa on selkeä ruutupiirros etukappaleen intarsiakuvioon. Voit käyttää työhön mitä tahansa puuvilla-, villa- tai sekoitelankaa, jonka tiheydet ja metrimäärät sopivat ohjeeseen ja omaan käsialaan.
 • Valmiin neuleen mitat:
 • Vartalon ympärys: 120(128) cm
 • Puseron pituus: 74(75) cm
 • Hihan sisäpituus: 56(57) cm tai haluamasi pituus.
 • Langanmenekki:
 • DK-vahvuista puuvilla-, villa- tai sekoitelankaa (50 g =115 m) -lankaa mustaa noin 500(550) g = 1150(1265) m valkoista 150(150) g = m. Mallineule on neulottu Schachenmayrin meleeratulla black & white langalla (50% puuvilla, 50% polyakryyli), jota ei ole enää saatavilla. Korvaavaksi langaksi voit käyttää esim. Schachenmayrin Merino Extrafine 120 -lankaa (50 g = 120 m, 100 % merinovilla) mustaa ja valkoista, Drops Cotton Merino (50 g = 110 m, 50 % villa, 50 % puuvilla) -lankaa tai Novita Nalle (100 g = 260 m, 75 % villa ja 25 % polyamidi) tai Novita Nordic Wool (50 g = 115 m, 100 % villa) -lankaa. Voit käyttää työhön myös mitä tahansa DK-vahvuista puuvilla-, villa- tai sekoitelankaa, josta löytyvät sopivat värit ja jonka tiheydet ja langan pituus/grammamäärä sopivat ohjeeseen. HUOM! Tee aina mallitilkku, kastele ja mittaa kuivana.
 • Puikot:
 • Puikot nro 3-3,5 ja 3,5-4 tai käsialan mukaan. Pyöröpuikko (lyhyt) nro 3-3,5 pääntien reunusta varten.
 • Mallineuleet: Sileä oikea neule: neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin. Neulo kuviot intarsiana, eli ota jokaista väriosaa varten oma keränsä ja kierrä sitten joka krs eriväriset langat toistensa ympäri nurjalla niiden rajakohdassa, jotta väriosat yhdistyvät. HUOM! Piirroksessa olevat mustat pisteet ovat niissä kohdin, joihin lopuksi ommellaan mustalla langalla varsipistoja.
 • Tiheys: 21 s ja 29 krs sileää neuletta = 10 cm paksummilla puikoilla.
 • Näin teet varsipiston: https://www.youtube.com/watch?v=XPv-htg-MF8
 • Osta Piano-pusero Ravelry-verkkokaupasta: Piano-pusero.

Talvivalmut

Talvivalmut
 • Talvivalmut-neule on saanut nimensä kukkakuviosta, valmuista, jotka kiertävät puseron kaarroketta. Talvisen neuleesta tekee siihen käytetty lämmin ja paksu islantilainen villa. Pusero on neulottu yhtenäisesti ylhäältä alas pyöröneuleena. Takakappaleen pääntielle on neulottu lyhennettyjä kerroksia lisäämään pituutta taakse ja antamaan istuvuutta neuleelle.
 • Suoralinjainen pusero on mitoitukseltaan reilu, näin alle mahtuu tarvittaessa välikerroksia. Valitse koko oman tarpeesi mukaan — neuleen mitoissa on kokoon sisältyen noin 10–15 senttimetriä väljyyttä.
 • Koot: S1 – S2 – M1 – M2 – L1 – L2 – L3 – L4 – L5
 • Valmiin puseron mitat:
 • Vartalon ympärys:
 • 90,5 – 101 – 110,5 – 115,5 – 124,5 – 129,5 – 136,5 – 141 – 153 cm.
 • Langanmenekki:
 • Novita Icelandic Wool (100 % villaa, 50 g = 90 m) tai Lettlópi -lankaa (100 % villa, 50 g = 100 m):
 • • pohjaväriä noin 615 – 640 – 680 – 745 – 810 – 860 – 905 – 955 – 1025 m,
 • • kuvioväriä noin 215 – 230 – 245 – 265 – 280 – 295 – 315 – 330 – 350 m.
 • Punavalkoisessa mallineuleessa on käytetty Novita Icelandic Wool -lankaa väreissä puolukka (523) (pohjaväri), luonnonvalkoinen (010) (kuvioväri). Mustavalkoisessa mallineuleessa on käytetty Lettlópi-lankaa väreissä hiilenharmaa (0005) ja luonnonvalkoinen (0051).
 • Puikot:
 • Pyöröpuikko nro 5 pituus 80 cm ja sukkapuikot nro 5 (hihoihin) ja pyöröpuikko ja sukkapuikot nro 4½ resorin joustinneuleeseen.
 • Muuta:
 • • Kahdet pyöröpuikot tai lankaa, joille voit siirtää hihasilmukat miehustan neulomisen ajaksi
 • • Tylppäkärkinen kanavaneula päättelyyn
 • • Siirrettäviä silmukkamerkkejä
 • Osta ohje Ravelry-verkkokaupasta: Talvivalmut-pusero.

Tykky

 • Tykky-neulepuserossa toistuvat lumen sävyt ja palmikoissa pehmeät tykkylumen muodot. Puseron miehusta sekä hihat on neulottu alhaalta ylös pyöröneuleena. Hihojen ja miehustan silmukat yhdistetään kainalossa samalle puikolle, ja yläosan kaarroke neulotaan pyöröneuleena. Puserossa on keskellä edessä ja takana palmikkokuvio, joka toistuu hihoissa kapeampana. Kaarrokkeen raglan-kavennukset ja pystykauluksen nousevat palmikot viimeistelevät selkeälinjaisen neuleen ilmeen. Neuleen voi neuloa haluamassaan pituudessa. Ohje on sekä pitkään että lyhyeen malliin ja korkealle tai matalalle kaulukselle.
 • Koko: XS(S)M(L)XL(XXL)3XL
 • Valmiin neuleen mitat:
 • Vartalon ympärys: 88-92-98-104-110-116-122 cm 
 • Langanmenekki: Alafosslopi (100 % villa, kerä 100 g = 100 m / 109 yd) -lankaa
 • pitkään malliin: 7(7)8(8)9(9)10 kerää, lyhyeen malliin: 6(6)7(7)8(8)9 kerää. Mallineule on neulottu luonnonvalkoisella (0054).
 • Puikot:
 • Pyöröpuikko nro 7 tai käsialan mukaan, 80 cm.
 • Sukkapuikot nro 7 tai käsialan mukaan. Hihat voi neuloa myös pitkällä pyöröpuikolla looppaamalla.
 • Apupuikko palmikkoon.
 • Kaksi apupyöröpuikkoa tai siimaa tai apulankaa hihojen silmukoille.
 • Neulemerkkejä
 • Mallineuleet: Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein. Tee vasemmalle kiertyvä palmikkokuvio ohjeen mukaan.
 • Tiheys: 13 s ja 18 krs sileää neuletta = 10 cm. HUOM! Tee aina mallitilkku, kastele ja mittaa kuivana. Vaihda puikkojen kokoa tarvittaessa, että saat tiheyden täsmäämään.
 • Osta ohje Ravelry-verkkokaupasta: Tykky-pusero.

Nomadlandhat

 • Nomadlandhat-myssyyn saat hukattua ylimääräiset DK-vahvuiset jämälangat yhdessä ohuen ja pehmeän mohairlangan kanssa. Nomadlanhat-myssy sai innoituksensa parhaan elokuvan Oscar-palkinnon voittaneesta haikean rosoisesta Chloé Zhaon Nomadland-elokuvasta. Vaikuttavan roolityön elokuvassa tehnyt Frances McDormant, elokuvan nomadina elelevä Fern, kiertelee pätkätöissä ympäri Amerikkaa ja kuljettaa pakettiautossa koko omaisuuttaan. Fern kulkee autiolla rannalla päässään raidallinen neulemyssy. Nomadlandhat-myssy on omistettu meille jokaiselle oman tiensä kulkijalle.
 • Koot: S (M) ja L
 • Pään ympärysmitta: 50 (53,5) 57 cm.
 • Myssyn pituus:
 • Neulo myssy itsellesi sopivan pituisena. Ohjeessa on annettu vaihtoehdot 22 cm (lyhyt), 24 cm (medium) ja 28 cm (pitkä) pituiseen myssyyn.
 • Materiaalit:
 • Mallitöissä on käytetty Novita Suomivillaa (100 % villa, 50 g = 115 m / 125 yards) ja Permin Angel mohairia (70 % mohair, 30 % silk, 25 g = 210 m / 230 yards) -lankoja.
 • Tarvitset myssyyn DK- vahvuista villa- tai villasekoitelankaa 50 g = 115 m / 125 yards:
 • 22-24 cm korkeaan myssyyn kokoon S ja M (65 g = 150 m / 165 yards ) kokoon L (75 g = 175 m / 195 yards
 • 30 cm korkeaan myssyyn kokoon S ja M (80 g = 185 m / 210 yards), kokoon L (90 g = 210 m / 230 yards
 • ja mohair-lankaa 25 g = 210 m / 230 yards:
 • 22-24 cm korkeaan myssyyn kokoon S ja M (18 g = 150 m / 165 yards ) kokoon L (21 g = 175 m / 195 yards
 • 30 cm korkeaan myssyyn kokoon S ja M (22 g = 185 m / 210 yards), kokoon L (25 g = 210 m / 230 yards)
 • Puikot:
 • Nro 4 sukkapuikot käsialan mukaan. Voit neuloa alun myös pyöröpuikoilla. Neulon itse tiukkaa, joten jos käsialasi ei ole kovin tiukkaa, valitse koon 3½- 4½ puikot. Neulo aina ensin mallitilkku, ja vaihda puikkoja, jotta käsialasi vastaa ohjeessa annettua tiheyttä.
 • Tiheys: 18 s ja 24 krs = 10 cm.
 • Huom! Tarvitset 6 neulemerkkiä sädekavennuksiin sekä kanavaneulan lankojen päättelyyn.
 • Mallineule:
 • Sileä oikea neule pyöröneuleena.
 • Lyhenteet:
 • s = silmukka
 • o = neulo oikein
 • krs = kerros
 •  = toista tähtien väli
 • AM = aseta silmukkamerkki
 • SM = siirrä silmukkamerkki
 • KT = keskitaka
 • Osta ohje Ravelry-verkkokaupasta: Nomadlandhat.