Maaritin kasarihommia

Perjantai-illan helppo herkku virittää mielen viikonloppuun

Nopea ja helppo katkarapupannu.

Vietämme viikonloput mökillä Etelä-Karjalassa aina kun se on mahdollista. Saavumme perjantaisin perille melko myöhään, mutta koskaan emme osaa mennä heti nukkumaan, vaikka takana on 2,5 tunnin ajomatka. Mökillä on sähköpattereiden ansiosta alhainen peruslämpö, mutta heti saavuttuamme laitamme tulet tuvan takkaan ja keittiön piisiin. Eikä viikonloppuun voisi paremmin virittäytyä kuin pienen suolaisen herkun kera.

Mutta herkun on oltava myös nopea ja helppo valmistaa. Sellainen on esimerkiksi katkarapupannu ja sen monet muunnokset. Olen tehnyt samanlaista pikaherkkua pakastekatkaravuista, katkaravun pyrstöistä, kampasimpukoista, chorizo makkarasta, näiden yhdistelmistä ja ties mistä.

Ruokaa tehdessä en aina mittaile aineksia vaan etenen näppituntumalla ja maistellen. Itse pidän voimakkaista mauista, mutta haluan myös, että raaka-aineiden omat maut tulevat esiin. Maustaminen on enemmän kiinni tekijän ja muiden ruokailijoiden mieltymyksistä. Etenkin valkosipuli ja chili ovat voimakkaita, siksi niihin kannattaa tutustua kokeillen. 

Kampasimpukoita ja chorizo makkaraa.
Kampasimpukoita ja katkarapuja kasarissa.
Patonkia tai maalaisleipää kyytipojaksi.

Ainekset:

Oliiviöljyä, sen verran, että kasarin pohja kunnolla peittyy, noin 2 rkl vähintään

Valkosipulia 1-2 kynttä maun mukaan

½ tai kokonainen chili (poista siemenet, jos et halua voimakasta poltetta)

Katkarapuja noin 150 g syöjää kohti

Tuoretta korianteria, tilliä tai persiljaa kourallinen

Suolaa ja pippuria maun mukaan

Katkarapujen tilalla voit käyttää myös kampasimpukoita ja chorizo makkaraa.

Paistinpannu tai kasari kuumaksi, kunnon loraus hyvää oliiviöljyä ja valkosipuli ja chili öljyyn kuullottumaan. Välillä sipistelen valkosipulin ja chilin hyvinkin pieneksi, joskus taas vain litistän valkosipulin kynnet veitsen lappeella ja chilin pilkon isoiksi renkaiksi. Jos et pidä voimakkaasta valkosipulin ja chilin mausta, poimi ne pois pannulta hetken päästä ja silloin öljyyn jää vain mieto maku. Jos taas pidät tujakammasta makunystyröiden hellittelystä, jätä valkosipulit ja chili ruokaan. Älä kuitenkaan polta niitä.

Lisää pannuun katkaravut, tiristä nopeasti öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa päälle tuoretta korianteria tai muuta yrttiä, tilli ja persiljakin sopivat mainiosti. Sitten vaan pannu pöytään, syöjille käteen patonkia tai maalaisleipää, jota voi kastaa öljyssä ja poimia katkaravut parempiin suihin. Lasi raikasta ja hapokasta valkoviiniä kruunaa iltaherkun!

Jos haluat vähän täyteläisemmän makuista syötävää ja jääkaapistasi löytyy purkinpohjia, lorauta lopuksi pannulle kermaa, creme fraichea tai smetanaa. NAM! Viikon työt on poispyyhitty ja mieli valmis viikonloppuun!