Kelit on olleet kummia. Jyväskylässä vaihtui vetiseksi, ja sama jatkui nyt viikonloppuna Helsingissä. Saapa nähdä, vieläkö kovat helmikuun pakkaset koettelevat – luultavasti koettelevat kumminkin. Arvelinkin kirjoittaa tänne blogiini ohuen mutta lämpimän neulepipon ohjeen. Ennätin neuloa pukinkonttiin kaksi tällaista palmikkopipoa. Siksipä en julkaissut ohjetta ennen joulua :D.

Sadattelin vain taas, että olisi kannattanut aloittaa neulominen jo aiemmin. Neuloin nääs ensin yhden koeversion, vaihdoin puikot pienempiin, ja neuloin toisen, kunnes onnistuin. Jouduin vähän entrailemaan silmukkamääriäkin, kunnes sain homman mieleisekseni.

Lankana on suloinen Dropsin Baby Merino -villalanka (50g = 175 m), joka ei kutita, mutta on lämmin. Työhön sopivat puikot kokoa 3-3,5 tai käsialan mukaan pyöröneuleena. Neuloin ensin lyhyillä pyöröpuikoilla, ja vaihdoin sukkapuikkoihin, kun pipo alkoi kaventua ja työskentely pyöröpuikoilla alkoi olla hankalaa.

Jos innostut tekemään pipon, tässä ohjeet sekä lasten että aikuisen kokoon.

Tein pintaneuleen kuviolla, jossa on kahdeksan silmukan palmikko. Palmikko muodostuu siis 4 + 4 oikeasta silmukasta. Kaksi nurjaa silmukkaa reunustaa palmikkoa molemmin puolin, ja palmikoiden välissä kulkee kahden oikean silmukan muodostama sileä pystyraita. Kuvion koko on siis 14 silmukkaa.

Aikuisen pipossa on 10 x 14 silmukan kuvio, eli 140 silmukkaa.  Lapsen piposta voi jättää pois kaksi kuviota, 140 – 28 s = 112 s.

Neuloin pipon alareunaan 1o, 1n-joustinneuletta noin 4–5 cm, ja aloitin tämän jälkeen palmikkopintaneuleen: 10 x (8o, 2n, 2o, 2n). Palmikkosilmukat vaihtavat paikkaa joka 10. kerroksen jälkeen. Voit myös katsoa, mikä toimii omaan käsialaasi.

Aloitin kavennukset varsin myöhään, kun pipon korkeus niin sanotusti hipoi huippua. Tein kavennukset samalla kertaa palmikonsiirtojen kanssa, ja sain ne piilotettua hyvin palmikon risteyskohtaan. Kavensin siis 2o yhteen + 2o oikein yhteen molempien palmikonpuolien sisäreunasta siten, että yhteen neulomisen kavennus jäi palmikon vaihdoskohtaan. Näin palmikkoon jäi 6o (3o, 3o). Samalla kerroksella kavensin myös nurjista silmukkaraidoista 2n yhteen siten, että kuvio oli kavennusten jälkeen seuraava: (6o, 1n, 2o, 1n). Neuloin korkeutta noin 6-8 krs, kunnes palmikon (nyt kapeampi) siirto näytti silmään sopivalta. Kavensin jälleen palmikkosilmukoista 2o yhteen ja 2o yhteen: palmikossa enää 4o. Muutaman kerroksen jälkeen ryhdyin kaventamaan urakalla 2 yhteen niin kauan, kunne sain loput muutamat silmukat vedettyä yhteen ja pääteltyä työn.

Langassa on upeita värejä, ja valitsin vaaleanpunaisen langan suloiselle nuorelle neidolle, joka on pinkin ystävä <3.

Mukavaa alkuviikkoa!

Heli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *