Kittilän reissulla pohjoisessa kannatta poiketa Särestöniemi-museossa. Tämä oli toinen vierailumme, ja kyllä oli väärtti. Edellisestä kerrasta olin unohtanut, kuinka upea ateljee on. Muistin kyllä vanhan hienon Särestöniemen rakennuksen. Myös Reidar Särestäniemen taide puhutteli tällä kertaa eri tavalla kuin viimeksi. Ehkä aika teki tehtävänsä, tai sitten pohjoisen hieno luonto sai näkemään myös Särestöniemen omaperäisen ja värikylläisen taiteen uusin silmin. Koko miljöö, Särestöniemen suvun tila rakennuksineen, on hieno.
Vanha Särestö on Reidar Särestöniemen lapsuudenkoti. Taiteilijan isovanhemmat, Heikki (1859–1941) ja Kaisa Kaukonen, os. Tammela (1851–1927), ostivat Särestöniemen tilan vuonna 1889. Päärakennuksen vanhin osa on vuodelta 1873. Suvun sukunimeksi tuli Särestöniemi 1930-luvulla tilan nimen mukaan. Tänä päivänä koko tila toimii museona. Sekä näyttelyt että miljöö ovat kiehtovat. Lämmin suositus!
Lähteet: Särestöniemi-museo: https://www.sarestoniemimuseo.com/





Arkkitehtipari Reima ja Raili Pietilä ovat suunnitelleet Särestöniemeen galleria- ja ateljeerakennukset. Komeassa ja avarassa galleriassa on ollut tilaa hengittää, luoda taidetta ja asua. Isot ikkunat avaavat näkymät suoraan luontoon ja antavat valon tulla. Oli, kuin olisi astunut omaan sielun maisemaan.







Galleriassa on esillä isoja töitä. Siellä on myös sauna- ja uima-allastila. Museoon kuuluu myös pieni myymälä-kahvilarakennus, josta voi osaa mukaan postereita Särestöniemen töistä, t-paitoja tai paikallisten taidekäsityöläisten töitä. Mukaani lähti kaksi julistetta, jotka odottavat kehystystä.



Palasin Särestöniemestä virkistyneenä ja sielu jälleen vähän enemmän ravittuna ja avoimena elämälle.
Näissä tunnelmissa – hyvää pyhäinpäivän viikonloppua!
Heli