Itse kasvatetut sitruspuut

sitruspuut1

sitruspuut

sitrus

vanha sitrus

Perheellämme on sitruspuuperinne. Ensimmäinen ja vanhin sitruspuumme on nyt 40-vuotias (alin kuva). Mieheni istutti sen pienenä, ja puu on kulkenut mukanamme  miehen opiskelijaboksista yhteisiin koteihimme. Hän oli laittanut 7-vuotiaana kaksi siementä kaktusruukkuun kasvamaan, ihan itse. Toisen kasvuun lähteneistä hän lahjoitti 11-vuotiaalle veljelleen, toisen piti itsellään.

Monenlaisia vaiheita on nähty, ja kukkeimmillaan puu – siinä on jo vahva runko – komisti Vihdissä ruokasaliamme kattoon saakka ulottuvana. Nykyisin se on lyhyempi. Puu sai viime kesänä ulkoillessaan tuhohyönteisiä kimppuunsa, ja luulimme häviävämme taistelun, kun kasvi pudotti kaikki lehtensä ja osa oksista kuivui. Sitkeä sissi tämä sitruspuu, sillä se lähti kuitenkin elpymään kasvattamalla pieniä silmuja muutamaan oksaan. Nyt se on jälleen rehevä, vaikka menettikin metrin korkeudestaan.

Yläkuvien korkeat sitruspuut ovat poikiemme isänsä kanssa yhdessä istuttamia. Nyt kun sankarit ovat jo 12- ja 14-vuotiaita, sitruunan siemenistä istutetuilla puilla on ikää kuusi vuotta. Komeiksi venähtäneitä, kuten istuttajansakin. Myös pienemmät ruukuissa kasvavat sitrukset ovat itse istutettuja, mandariinin siemenestä nämä.

Kannamme sitruspuut pihalle alkukesästä, kun ei tarvitse enää pelätä hallaöitä. Aluksi kasvit saavat totutella ulkoilmaan varjossa tai puolivarjossa – aurinkoisessa paikassa kasvin lehdet palavat ja se pudottaa lehtensä (kokemusta on). Nyt loppukesästä uskalsimme nostaa ruukut jo paahteiselle terassille.

Kasveilla on ihmeellinen vaikutus – ne tuovat viihtyisyyttä pienellekin parvekkeelle tai istuinryhmän ympärille. Tuntuu kuin ulkotila olisi sisustettu :). Ja istutus on helppoa. Siemenen voi upottaa multaan pieneen ruukkuun. Kunhan muistaa pitää mullan kosteana, kasvi alkaa kohta versoa.

Leppoisaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *