Tee itse talvenkestävä istutusruukku

Kaupassa on myynnissä talvehtiville kasveille sopivia styroks-ruukkuja. Ne ovat varmasti hyviä ja pitävät kasvin juuret kunnossa talven yli. Harva niistä on kuitenkaan mikään ilo silmälle :). Ajattelin tehdä itse ruukun, jonka vuoraan talvenkestäväksi. Vuorausmateriaaliksi otin vanhan retkipatjan.

ruukku4

ruukku3

ruukku5ruukku6

Leikkasin patjasta ruukulle sopivan sisäosan. Koska ruukku kapenee alaspäin, tein aukileikkaukset 2/3 matkalle alhaalta ylöspäin. Sain hommiin tietysti kamun, joka kokeili välillä materiaalin lämmöneristävyyttä. Vaikutti hyvältä!

Mittasin pohjaosan halkaisijan, ja käytin sopivan kokoista kattilan kantta kaavana. Tein pohjaosan keskelle veden mentävän aukon, ettei vesi jää seisomaan ruukun pohjalle. Vuorasin ruukun siten, että heijastava puoli patjasta tuli ulospäin.

ruukku8ruukku7

IMG_8121

ruukku

Aioin ensin täyttää salaojan sepelillä, mutta arvelin sitten ruukkusoran olevan parempi lämmöneriste kuin pakkasella kylmää johtavat kivet. Ovat ne myös vähän kevyempiä, sillä ruukkua joudutaan varmasti vielä siirtelemään.

ruukku1

ruukku2

Pakkasin ruukkuun paljon hyvää multaa ja istutin pallotuijan tiiviisti multaan. Kastelin sen hyvin, ja lisäsin vielä ruukkusoraa ylimmäksi kerrokseksi. Siisti tuli, ja toivottavasti myös toimii pakkasella!  Kerron sitten keväällä, miten tuijan kävi. Toivottavasti hyvin :).

Oletko tehnyt itse talvehtiville kasveille ruukkuja? Onnistuiko talvehtiminen?

4 thoughts on “Tee itse talvenkestävä istutusruukku”

 1. Hei!
  Olen hankkinut ison lasikuituruukku.
  Syyskuussa 2015 kirjoituksesta bongasin ruukun vuorauksen retkipatjalla. En löytäny tietoa, että saatiinko istutus säilymään yli talven.
  Nyt kiinnostaisi tietää onnistuiko?

  1. Hei Auli!
   Iso pallotuija kesti kyllä hyvin talven yli ruukussa. Ruukku oli kuitenkin välillä kuivahko, aurinkoinen paikka tuijalle, joten istutin pallotuijan myöhemmin maahan varjoisaan paikkaan puutarhassa. Nykyisin ruukussa on pärjännyt hyvin useamman talven kääpiövuorimänty, joka ei hätkähdä kuivuutta ja viihtyy paremmin aurinkoisessa paikassa.

 2. Hei,
  ihana juttu- säästin pitkän eurojonon.
  Ja konmaritin samalla, turha retkipatja ja isot ulkoruukut näin käyttöön. Laitan kaksi villiviiniä näin selviytymään talven yli. Tai välikauden, talvea ei kai taaskaan Espoossa tule.

Kommentointi on suljettu.